“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

петак, 03. јул 2015.

Цепелин


На 3 јули 1900 година полета првиот воздушен балон конструиран од Фердинанд Цепелин, германски генерал и конструктор на воздушните бродови (балони), според него наречени "Цепелин". Првиот воздушен балон летнал на 3. 07. 1900 година. Златната ера на цепелините била во триесеттите години на 20 век, кога биле користени како патничко превозно средство за трансатлантски летови. Но тие паднале во заборав по спектакуларната несреќа на „Хинденбург“ во 1937 година, кога цепелинот се запалил во Лејкхрст, Њу Џерси, и притоа загинале 35 патници и членови на екипажот. Во 1977 година, подружница на „Цепелин“ ја основала „Њу технолоџи цепелинс“, компанија чии летала биле користени пред се' за туристички и промотивни летови.