“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

субота, 02. март 2013.

АФЛАТОКСИНАфлатоксинот настанува од габата Aspergillus flavus.
Може да биде присутен во добиточната храна, во суровини кои ги консумира човекот како житарки, компири, овошје, ореви, кикирики како и храна од животинско потекло, особено млекото. Млекото со афлатоксин е резултат на исхраната на животните со контаминирана добиточна храна.
Тој е еден од најопасните токсини и канцерогени материи во храната. Габата Aspergillus flavus, се создава во сите процеси од растење до берба на културите и складирање. Нејзината појава е условена од географската положба, агротехничките мерки и обработката на суровините.
Постојат повеќе типови (Б-1, Г-1), кои може да се идентификуваат со лабараториска анализа. Афлатокиснот е единствениот познат микотоксин за кој се води епидемолошка евиденција поради опасноста од предизвикување на рак кај човекот.
Афлатоксинот Б-1 е најјаката канцерогена материја која може да е присутна во храната.
Ракот на црниот дроб и афлатоксионот се дирекно поврзани. Контрола на сите суровини е единствена ефикасна мерка на претпазливост.
Уште во ноември 2012 година, експертите предупредуваа дека пченката во Србија и тоа поголем дел во себе содржи отровни материи. Тогаш лабараториски било утврдено присуство на афлатоксин во пченката.
Екстремната суша, предизвика појава на афлатоксин во пченката и од целиот род, само 30% е безбеден за консумирање.
Американската агенција за храна и лекови (ФДА) смета дека кога станува збор за афлатоксинот не може да се постигне апсолутна безбедност на храната, односно максималната дозволена количина да биде еднаква на нула. Повремена консумација на мали количини афлатоксин е неизбежна, но во тој случај агенцијата смета дека ризикот за појава на рак е низок.


Штетни материи ни демнат не само преку храната, но и во кујната, бањата или дури воздухот кој го дишеме. Мувла на ѕидовите може да предизвика болести на дишните патишта или алергии, предупредуваат лекарите. Најмногу загрозени се домаќините кои чистат. Темните дамки во никој случај не смее да се допираат со голи раце, туку само со ракавици и без да се вдишува правот од мувлата.
Луѓето треба да бидат особено внимателни и со различни производи во домаќинството кои имаат видлива мувла. Многу често во нив има од овие габи и затоа треба да се исфрли делот со мувла и тоа за сигурност да се исфрли и поголем слој од под мувлата, најмалку 3-4 см од горниот слој Слаткото може да се консумира само ако не е променета боја, конзистенцијата и мирисот. Доколку не сте сигурни најдобро е веднаш фрлете го.

Видиме ли дека јаболката има кафени дамки, тие исто така мора да бидат отстранети. Да се конзумира само оној дел од плодот, која е без промена во вкусот и мирисот.

Луѓето штедат и не фрлаат леб, но внимавајте ако има и малку мувла на него – ризикуваат многу повеќе од пари – ризикувате здравје. Мувлосаниот леб може да предизвика и интоксикација, во која човек се чувствува и однесува како да е пијан. – доживуваат еуфорија, вртоглавица, нарушена координација.
Постојат и други видови на габи кои можат да одделат опасни за човекот. Такви се габите фузарија, кои исто така можат да се содржани во афлатоксините а да предизвикаат оштетување на коскената срцевина и лимфните клетки.
Друга состојба поврзана со труење од храна, е ерготизам. Предизвикува од микроорганизам во брашното и тестенини. Единствениот спас од оваа габа е целосно уништување на заразените зрнa во силосите.
Од микотоксините има и корист – наоѓаат примена во медицината. Типичен пример е пеницилинот

Познат е и т.н.. синдром на болна зграда. Постои во секоја постара од 5 година зграда, во која “чистиот” воздух се обезбедува преку системи за вентилација,  Кога не се чистат, водат до појава на штетни организми во воздух на просториите – габи, мувла, бактерии, вируси, како и до испуштање на штетни гасни емисии од растворувачи, градежни остатоци, гниење органски материи.
Посетителите и вработените дишат опасен воздух, што може да предизвика главоболка, замор, неможност за концентрација, егземи, алергии, сува кашлица, може да предизвика дури и астматични напади.

Сепак им храна која ја намалува токсичноста. Ц витаминот се оксидира и разградува во контакт со воздухот. Подобро е да се зема преку храната, отколку во прав или во ампули. Храна како моркови, магдонос, целер, кои успешно се борат со токсините и го намалуваат негативното влијание од мувлата.

 Како афлатоксинот стигнал во млекото?


Преку пченката која што се користи како исхрана за стоките, афлатоксинот пристигнал во организмот на кравите. Афлатоксините кои се наоѓаат во млекото се најсилните познати канцерогени состојки во природата. Во Европската Унија дозволената количина на афлатоксинот во млекото е 0,025 микрограми во килограм. Но, за да се направи еден килограм сирење, потребни се најмалку 3,5 литри млеко, што значи 3,5 пати повеќе потенцијално заразено млеко и исто толку поголема опасност по здравјето на луѓето. Кога еднаш ќе влезат во синџирот на исхрана, афлатоксините тешко можат да се уништат.

Најчеста болест е ракот на
црниот дроб.
Возрасните лица имаат висока толеранција на афлатоксини затоа што истите се широко распространети во природата. Сепак, доколку постојано сте изложени на неговото дејство, опасностите се поголеми, а најчестата болест која што се јавува е ракот на
црниот дроб.
Во сточната храна и концентратите може да се додаваат одредени минерали кои што им овозможуваат на животните преку изметот да го исфрлат отровот од организмот и истиот да не се поврзе со месото.
Три до седум денови откако ќе се прекине исхраната на кравите со контаминирана храна, афлатоксините исчезнуваат од млекото. Затоа што сточната храна е затруената пченка, овој канцероген ќе се појави во сите производи кои што настанале како последица од консумацијата на отровната храна: млеко, сирење и другите млечни производи. Она што е дополнителен проблем е фактот дека потрошувачите не можат да откријат дали млекото е отровно, ниту по вкусот, ниту по мирисот.

Што афлатоксинот може да му направи на организмот?!
Токсичните ефекти се манифестираат како воспалителни промени на органите за варење. Така, може да се забележи драстично влошување на состојбата на организмот, внатрешно крварење и смрт. Сепак, за да се дојде до овие катастрофални последици, мора да се внесе исклучително голема количина од афлатоксинот.

Нема коментара:

Постави коментар