“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

четвртак, 01. април 2021.

Упатство за работа на PHET симулацијата

 


Упатство за работа на PHET симулацијата:

- Отвори го  link-от: http://skr.rs/zzzQ

- На екранот ќе се појави работна површина  на која што може да се поставуваат потребните елементи од струјниот круг  кои се понудени во вертикални  менија од левата и десната страна на работната површина.

- Во менито од левата страна се дадени  сите компоненти кои би можеле да бидат дел од струен круг(извори на струја, прекинувачи, потрошувачи, спроводници, изолатори, разни предмети и живи суштества)

- Во менито од десната страна се бира  каква да биде  прикажана насоката на струјата (електронска или техничка), Дали елементите покрај сликата да бидат именувани, Дали да се покажуваат вредностите на отпорот, напонот и јачината на електричната струја. Ја местиме отпорноста на спроводникот и  внатрешниот отпор на изворот. Го бираме и изгледот на елементите во струјниот круг , да е реален или шематски.

- Кликни на елементот кој сакаш да го поставиш во струјниот круг и довлечкај го на работната површина. За бришење кликни на елементот потоа кликни на корпата за отпадоци.

Разгледај ја и следнава симулација, па одбери со која ќе работиш.

CIRCUIT BUILDER симулација за составуње струен круг

https://simbucket.com/circuitbuilder/

Упатство за користење на симулацијата:

-  Отвори го link-кот https://simbucket.com/circuitbuilder/

- На екранот ќе се појави работна површина со мрежа на која каде може да се поставуваат потребни елементи од струен круг.

- кликни на елементот кој сакаш да го поставиш во струјниот круг, а потоа кликни на мрежата каде што сакаш да го поставиш. За бришење кликни на “Х” па потоа на   елементот кој треба да се отстрани.

- Ако кликнеш на менито означено со 3 ќе се појават стрелки, со кои се менува напонот на батеријата.

- Ако кликнеш на менито 4 ќе добиеш волтметар и амперметар со кои се мери напонот и јачината на струјата.

Вежба - Составување струен круг, мерење на јачина на електричната струјата и електричниот напонот

 

Функционалниот картон

Вежба - Составување струен круг, мерење на јачина на електричната струјата и електричниот напонот

Потребен прибор: Компјутер, интернет, инструкции изработени ид наставникот, PHET или CIRCUIT BUILDER  симулација за составување на струен круг.

Тек на работа׃

1.   Електричниот струен круг состави го според дадената шема.

При составување електричен струен круг треба да се запомни следново׃

    а) Составувањето на електричен струен круг секогаш се врши со отворен прекинувач.

 б) Врзувањето во кругот започнува со едниот пол на изворот и по последователното врзување на сите елементи во него, се поврзува со другиот пол на изворот.

в) При врзувањето ва инструментите со кои се мери истонасочна струја секогаш внимавај на поларитетот.

г) Амперметарот во електричниот струен круг секогаш се врзува сериски со изворот и потрошувачите, а волтметарот секогаш паралелно.

ГЛАВЕН ДЕЛ:

1. Еден од учениците под надзор од наставникот, составува струен круг според шемата, го мери напонот и јачината на струјата и ги запишува измерените вредности.

2. Друг ученик го Исклучува прекинувачот, амперметарот и волтметарот ги врзува во друга положба како на сликата. Го вклучува прекинувачот. На амперметарот ја прочитува вредноста на јачината на струјата, a на волтметарот ја  прочитува  вредноста на напонот  и ги внесува во табелата.

3. Задолжение за сите ученици: Избери сам некоја трета положба во која ќе ги врзеш амперметарот и волтметарот. Прочитај ги вредностите за јачината на струјата и за напонот па внеси ги во табелата.  

Завршен дел:

- Спореди ги вредностите на јачините на струјата. Што заклучуваш?

- Врз основа на добиените вредности за напонот одговори на следниве прашања:

а) Колкав е напонот меѓу половите на изворот на струја кога електричниот круг е затворен?

б) Колкав е напонот меѓу половите на изворот кога електричниот струен круг е отворен?

в) Дали се сеќаваш како се вика напонот што постои меѓу половите на изворот на струја кога струјниот круг е отворен?

недеља, 11. октобар 2020.

Пример на онлајн час со имплементација на меѓуетничка интеграција во образованието.

Часовите  се наменети за спроведување на заеднички ученички активности во основните училишта кои придонесуваат за развој и унапредување на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранцијата.

Часовите се реализирани со наставници од три  основни училишта и тоа 2. наставници од ОУ „ Мустафа Кемал Ататурк“, Центар Жупа,  од турската и албанската наставна програма,  1 наставник  ООУ „11 Октомври“, Скопје, од македонска наставна програма и 1 наставник од ООУ Димитар Миладинов Скопје, од македонска наставна програма. (Наставници: Фехми Скендер, Лејла Шаиноска, Биљана Васиќ и Аида Петровска)

Часот се одржаа на три јазици и тоа на македонски, албански и турски јазик се со цел учениците спонтано да научат нови зборови на јазикот на другарчињата.


Кликни ТУКА за да го погледаш часот - Движење на воздушните честички 

 

Најава за втор час со проширен тим:

субота, 10. октобар 2020.

Меѓу 100 најдобри наставници во светот


Меѓу 100 најдобри наставници во светот за 2019 година
Аида Петровска, наставник по физика при ООУ “Димитар Миладинов” е избрана за еден од сто најдобри наставници во светот од страна на престижната организација AKS education од Њу Делхи.
Наградата за најдобар наставник во светски рамки “Global Teacher Awards” им се доделува на наставниците кои даваат особен придонес во својата професија  како на локално така и на глобално ниво.
На овој избор за најдобар наставник биле предложени наставници од 70 земји.  Од илјадници наставници  избрани се 100. 
Изборот на најдобри  наставници е спроведен од Alert Knowledge Services (AKS)  од Индија кој соработува со училишта од целиот свет   на едукација на  директори на училишта, наставници, библиотекари,  советници во образование со една единствена цел  - изградба на подобро општество преку образование.

"Global Teacher Awards" и Њу Делхи, оставив за некој друг пат.
Сигурна сум дека ќе се повтори :)
 
 
 

петак, 15. јун 2018.

Рамазан Бајрам

Верниците од исламската вероисповед денеска (15.06.2018) го слават Бајрам, празник со кој завршува светиот месец Рамазан и се означува крајот на постот. 
Рамазан е најсветиот месец во исламот во кој е објавен Куранот во 610 година. Празникот Рамазан Бајрам се слави по завршувањето на светиот месец. За цело време на светиот месец се држи строг пост. Бајрам е празник кој го слави духовното и телесното прочистување.  
Рамазан - Бајрам се слави три дена.
Почетокот на Рамазан секоја година се поместува за 10 дена наназад, односно во престапните години за 11 дена, во однос на претходната година, поради разликата помеѓу исламскиот и грегоријанскиот календар. 
Рамазан е време на пост, молитва, солидарност и милост, во кој муслиманските верници целодневно се воздржуваат од конзумирање храна, цигари, алкохол, но и од лоши мисли, идеи и дела. Постот почнува со изгрејсонце (суфур) и трае до зајдисонце (ифтар). Јадење и пиење се дозволени во текот на ноќта. Од пост се ослободени децата, бремени жени, доилки и болни.
Рамазан е еден од петте столба на исламот. Останатите се верата, молитвите, поклонението и давањето милостина. Тоа е месец на добрина, милост, љубов и простување.  Верувањата се дека кога ќе дојде празникот, портите на џенетот (рајот) се отвораат, портите на џехенем (пеколот) се затвораат.
Муслиманите сметаат дека Рамазан на секој дом му носи полни раце дарови - милост, бериќет и проштевање. Куранот вели дека Рамазан има четири димензии - духовна, морална, солидарна и здравствена.
На првиот ден од Бајрам се одржува утринска молитва - Бајрам Намаз, а за време на празнувањето се разменуваат подароци и се посетуваат роднините и пријателите.
Според обичаите, утрото на Бајрам масовно се посетуваат џамиите. 
Се облекуваат најубавите работи како за на слава, а се излегува со „тегбир“. 
После молитвата, верниците си го честитаат празникот и се смируваат скараните. Потоа се доручкува во домашен амбиент во потесен круг на семејството, по што се посетуваат гробиштата, каде верниците се молат за душите на починатите. 
Дома за најблиските се подготвуваат подароци, се посетуваат постарите, роднините, комшиите... 
Трпезите се различни, но богати, а покрај слаткото и баклавата, специјално за празникот се подготвуваат традиционални јадења.


Исламското учење вели дека во месецот на Рамазан е објавена светата книга Куран.

Честит Рамазан Бајрам!