“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

субота, 01. фебруар 2014.

Америго Веспучи


Америго Веспучи (Фиренца, 9 март 1459 - Севилја, 22 февруари 1512), италијански морепловец кој пловејќи под шпанското знаме стигнал до бреговите на денешен Бразил и Хондурас. Бил уверен дека открил „Нов свет“, што се наоѓа меѓу Европа и Азија. Според неговото име, новиот континент го добил името Америка.
Некои сметаат дека името на Америка не доаѓа од италијанскиот морепловец и трговец Америго Веспучи, туку од еден богат трговец од Бристол, Richard Ameryk. Америк беше главен финансиер на Џон Кабот за време на неговото второ трансатлантско патување.

Во мај 1497 Кабот пристигнал во Лабрадор со помош на еден мал брод и беше првиот европеец кој стапнал на американското тло две години пред Веспучи.

Нема коментара:

Постави коментар