“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

субота, 08. фебруар 2014.

Вилхелм Конрад Рентген


На 27 март 1845  година роден е Вилхелм Конрад Рентген, германски физичар кој во 1895 година ги открил Х зраците, кои подоцна беа наречени рентгенски зраци. Рентгенските зраци најдоа примена во медицината и за тоа откритие во 1901 година Вилхелм Конрад Рентген ја добил Нобеловата награда за физика.
На 22 декември 1895 година  Рендген ја направи првата рендген снимка од раката на неговата сопруга.
Починал на 10. февруари 1923 година.

Нема коментара:

Постави коментар