“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

недеља, 02. фебруар 2014.

Жан Фредерик Жолио


На 19. Март 1900 година роден е францускиот нуклеарен физичар и хемичар Жан Фредерик Жолио, познат како Жан Фредерик Жолио Кири, кој заедно со сопругата Ирена, ќерка на нобеловците Пјер и Марија Кири, во 1935 година ја поделија Нобеловата награда за хемија. Први ги создадоа вештачките радиоактивни супстанции: никлид фосфор, азот, силициум. Од 1946 година раководеше со Комесаријатот за атомска енергија и под негово раководство во 1948 година беше конструиран првиот француски атомски реактор.

Нема коментара:

Постави коментар