Сарма од лозов лист |
Потребни
состојки:
- 50-60 листови од лоза
- 500 g мелено месо
- 2 помали главици кромид (или 2-3 млади кромидчиња)
- 150 g ориз
- 2 лажици мешан зачин
- 1 лажиче црвен пипер
- малку сол
- малку бибер
Подготовка:
Листовите се обаруваат во врела вода, се цедат и се оставаат да се изладат. |
Се додава месото, сето се меша и се пропржува. |
Се додава ориз. |
Се зачинува со мешан зачин, црвен пипер, сол и бибер. |
Сето се промешува да се изедначи и се трга од огин. |
Со овој фил се филуваат листовите. |
Се виткаат и се редат во тенџере или тава. |
Се полеваат со врела вода (да ги покрие сармичките околу 3-4 сm над нив). |
Доколку немате сад со капак од Братство - Охрид, се покрива со фолија или неколку слоеви од лозови листови. |
Се вари 2 часа на тивко или се пече во рерна 1 час. |
Заменете го месото со соја или зеленчук и ќе добиете вкусна, посна сарма од лозов лист. |
Кога некого ќе прашате за што служи лозовиот лист, како од топ ќе одговори: "За сарма", но малкумина знаат дека има и лековити карактеристики. Во народната медицина најчесто се употребува во лекувањето дијареја, лоша циркулација, проширени вени, нередовна менструација, хемороиди, но и да се исчистат бубрезите од песок или од камен.
За подобра циркулација, се препорачува да се варат две раце свежи, ситно исечкани лозови листови 15 минути во еден литар вода. Добиената течност се сипува во поголем длабок сад. Нозете се држат во неа половина час, потопени до колена. Овој третман треба да се применува секоја вечер во текот на еден месец.
Нема коментара:
Постави коментар