“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

петак, 03. мај 2013.

Чернобилски црнила

На 26 април 2013 година се навршија 27 години од катастрофалната хаварија во нуклеарната централа Чернобил, централа сместена во непосредна близина на градот Припјат, на самиот север на Украина, до граница со Белорусија. Во ноќта помеѓу 25 и 26 април, еден од реакторите на нуклеарната централа „Владимир Илич Ленин“, експлодираше во 1 час и 24 минути по полноќта по локалното време. Денес 27 години по хаваријата, нуклеарната централа во Чернобил, претставува опасност по здравјето на луѓето не само во Украина, туку и на  целата северна хемисфера. Тој ден настрада 31 работници, а од озрачената територија е евакуирано повеќе од 100.000 луѓе. Радиоактивниот облак во наредните денови ја покри Европа. Радиоактивната прашина ја покри територијата на СССР, Полска, Бугарија, Германија, Шведска, Швајцарија, Белгија, Холандија, Велика Британија, Финска, СФРЈ, Романија, Австрија, дури и источниот дел на С.А.Д. Меѓународната организација за заштита на природната средина „Гринпис“ соопшти дека последиците на оваа хаварија однесе преку 200.000 човечки жртви, а преку 270.000 луѓе кој што имаат онколошки заболувања, се во директна врска со оваа нуклеарна хаварија. Градот Припјат кој што се наоѓаше во непосредната близина на нуклеарната централа Чернобил, денес е град на духови и денес на некој начин претставува предизвик за храбри туристи. Според званичните податоци во 1986 година овој град имал 49.400 жители.


Нема коментара:

Постави коментар