“Секој во себе слободен човек ќе цени едно учење по она што тоа го носи, а не по тоа кој го носи. За секого кој испитува, ова второто гледиште претставува доказ на сиромаштво. Златото е злато и во раката на кнезот и во раката на питачот.” К.К.

субота, 27. април 2013.

ДЕНОТ НА ТРУДОТ - 1 МАЈ

Во многу држави 1 Мај е неработен ден и најчесто се одбележува со протесни маршoви на работниците, кои ја користат можноста да побараат подобрување на нивните права.
Традиционално на овој ден, повеќето од македонските граѓани одат на излети во природа и најчесто приготвуваат скара.
Денот на трудот се празнува на првиот ден од мај во знак на почит кон жртвите од штрајкот што се одржал од 1 до 4 мај 1886 во Чикаго.
Целта на првомајските демонстрации во Чикаго била да се издејствува воведување осумчасовен работен ден, но полицијата употребила сила и имало жртви.
На првиот Конгрес на Втората интернационала што се одржала во Париз во 1889 година, е решено секоја година на 1 Мај, во сеќавање на чикашките работници да се одржуваат масовни демонстрации.
Нема коментара:

Постави коментар